Все по-важно става  хората се чувстват свободни да се развиват

...
Все по-важно става  хората се чувстват свободни да се развиват
Коментари Харесай

Лигата на справедливостта в Endava

Все по-важно става  хората се усещат свободни да се развиват там, където им е забавно, да пробват разнообразни неща, споделят Даниела Анева, Директор Човешки запаси и Мирослав Горанов, Директор Софтуерно развиване в Endava, един от топ работодателите в IT бранша на световно равнище.

- През септември открихте новия си офис в София. Какви са проектите Ви за развиване на компанията тук?

Даниела Анева: През 2017 година екипът на Endava се усили двойно до 100 индивида, като през идната година даже ще удвоим темпа на напредък – до юли ще бъдем 200 индивида.

- Това е доста сериозен растеж на екипа и то от висококвалифицирани фрагменти. С какво друго можете да ги привлечете?

Д.А.: С организационна просвета, основана на основаване на условия за професионален и личностен напредък.

Мирослав Горанов: Парадоксът е, че на въпроса “Какво е особеното ”, доста от фирмите отговаряме еднообразно – организационна просвета. И това не е нещо, което можеш да обясниш елементарно като да вземем за пример, че имаме джаги в офиса.

Д.А.: Така е, само че точно средата и връзките, които се основават сред хората ни отличават. При нас хората се усещат свободни да се развиват там, където им е забавно, да пробват разнообразни неща. А става все по-важно.

- IT пециалисти с какъв профил се намират най-трудно сега? Кои ще бъдат най-търсените през 2018?

М. Г.: Специалности като DevOps стават все по-търсени поради необятния обсег на реализация. Очакваме през 2018 година това да е хитовият профил на пазара на труда.

Д.А.: Очакваме намирането на опитни програмисти, без значение от технологиите, да остане съществено предизвикателство за всички компании в сектора.

- Какво бихте споделили на младежите, които в този момент приключват междинното си обучение и обмислят да се насочат към софтуерното инженерство?

Д.А.: Това е вълнуваща специалност с доста благоприятни условия за развиване. Но също така би трябвало да им е забавно, да горят и да желаят сами да се развиват, работят и четат.

М.Г.: Това е специалност, в която би трябвало да имат персонална разпоредителност и всеки самичък е виновен за своето развиване – опциите за образование и тематиките са милиони.

- Университет, професионална академия или самообразование?

М.Г. Това е като да попитате дете “Пица или сладолед? ”. Всички канали на образование и развиване в нашата специалност са настоящи и дават разнообразни варианти за развиване. Но най-важна е персоналната мотивация, без значение от метода.

Д.А. Ако в действителност искаш да си добър в нещо, което се развива супер бързо, би трябвало да учиш всеки ден. И нормално един канал не е задоволителен.

М.Г. Аз съм от генерацията програмисти, за които програмирането беше тръпка, идея. Нямахме задоволително литература, нямахме видео лекции, нямахме достъп до международни гуру. А в този момент всичко това е в действителност на един клик, постоянно е и гратис. Хоризонтът в действителност е необхватен, дори им изпитвам завист малко.

- Това ли търсите при селекцията на играчи за тима на Endava?

М.Г. Да, би трябвало да има предпочитание непрекъснато да развива своите механически умения, само че и да е еластичен в непрекъснато изменящите се условия на актуалната бизнес среда.

Д.А. Те би трябвало да имат нашите полезности – да бъдат открити в връзката си, да можем да се доверим на решенията им и да бъдат екипни играчи.

М.Г. Да, въпреки всичко имаме и футболен тим в ИТ лигата – Ендава Юнайтед.

- С какво стажантските стратегии на Endava са разнообразни?

Д.А. Endava предлага стратегии за начинаещи студенти, завършващи експерти и за хора, които търсат преквалификация. Базирани са на действителни, на практика планове и менторство в действителна скръм среда.

- Ако би трябвало да опишете работата във вашата компания със заглавие на филм...

М.Г. Star Wars, " Завръщането на джедаите ". Търсим тези специфични кафези, силата, образоваме. И в основата постоянно е кодът.

Д.А. Може би, с цел да сме настоящи, което е решаващо в нашия бранш – “Лигата на справедливостта ” – имаме супер герои, всеки развива своите супер сили, само че работят дружно.

Интервю: Цвета Димитрова
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР